„Читател на годината 2021”

„Читател на годината 2021”

в  Регионална библиотека „Априлов-Палаузов”


 

На 10 януари 2022 г. от 15 ч. в Читалня „Хуманитарни науки” на Габровската регионална библиотека се състои кратка церемония за награждаване на най-активните читатели от всички възрасти за изминалата 2021 година. Наградите „Читател на годината” се връчват за седми пореден път.

 

 

Читател на годината 2021 във възрастовата категория до 14 години е Марина Иванова Дикова, само на 7 години, първокласничка, но много верен читател от невръстна възраст на Детски отдел на библиотеката заедно със своята майка. Сега, когато вече може и сама да четете, тя излиза на първо място с 239 четени книжки през годините. На второ място е 4-годишният Теодор Цветомиров Ненов! чудесен малчуган, разбира се, всичко още не е това точно, макар да е научил буквите от азбуката, но е много голям фен на четенето, книгите и библиотеката и според неговата майка това е най-интересното и любимото негово занимание – мама да му четете колкото може повече…Заети и прочетени от този тандем книги са 177. Третото място заема Лъчезара Петкова Цветкова, на 13 години, с прочетени 143 книги за 2021 година, тийнейджър с отличен успех и обич към четенето като предпочитано занимание.

 

 

В категорията на „възрастните” читатели, над 18 години, приза „Читател на годините” получава Мирослав Пантев Пантев – политолог и автор на няколко книги с историческо-обществена тематика, прочел 239 книги от всички области на знанието.

 

На второ място е Ирена Петрова Христова със 177 четени книги, а трето място заема Лидия Петрова Еленкова, със 143 заглавия от света на художествената литература – ​​световна и българска.

 

 

 

Директорът на библиотеката Савина Цонева поздрави носителите на наградите „Читател на годината”. Всеки от тях получи грамота и предметна награда, както и талон за безплатна регистрация за библиотечни услуги при изтичане на срока на читателската му карта.

 

  

 

Библиотечният екип благодари на своите верни читатели и им пожелава здраве и успех за всички и през новата 2022-ра година!

 

Церемонията по награждаването ще бъдат проведени при отстраняване на необходимите противоепидемични мерки за защита от Ковид.

 

Библиотеката е близо до своите потребители ежедневно и остава активно място за социален и културен живот и в трудните времена на пандемията.

Книгопечатане с печатарската преса на Гутенберг

„От хартията до книгата... и след това” на РБ „Априлов – Палаузов”

Започват дейностите по проект „От хартията до книгата... и след това” на РБ „Априлов – Палаузов”, съфинансиран по Програма „Култура 2021” на Община Габрово

 

Целта на проект “От хартията до книгата...и след това“ е запознаване на деца и младежи с важен за човечеството исторически момент – появата на хартията и изобретяването на книгопечатането, дало възможност за революционно разпространение на хартиената книга в света и достъп до образование на хората от всички социални общности. Проектът ще разкрие по атрактивен начин ролята на книгата и четенето в човешката история, ще запознае децата и младежите с нетрадиционни варианти за употреба на хартия и хартиени отпадъци и с дейности, превръщащи старите книги в произведения на изкуството.

 

На 7 юли 2021 година (сряда) е първото творческо ателие по проекта - за ръчно изработване на хартия и книгоразделители от рециклирана хартия с Ивелина Иванова и Станислава Спасова. Хартията се накъсва предварително, накисва се и се превръща в ,,пулпа". Това е моментът участниците в ателието да добавят към пулпата малки цветни листчета хартия или живи цветя, листа, треви. После с помощта на сита се оформят самите книгоразделители, които се подсушават по подходящ начин.

 

Ателието ще започне в 10,30 часа в беседката в парка зад библиотеката.

 

На 7 юли „Басни за малки и големи” - литературно четене на басни от Лафонтен по повод 400 г. от рождението му. Започва в 13.00 ч. в Детския отдел на библиотеката.

 

На 9 юли габровци ще могат да разберат как се е появила и развила писмеността от древността до наши дни, какви са били средствата, материалите и начините за писане през хилядолетията - отговор на тези въпроси дава художникът Диян Павлов – Джими в неговата Творителница „О`Писменех“. Джими ще гостува в Габрово на 9 юли 2021 г. (петък) от 10.30 ч. в градинката с мечето. Художникът ще проследи възникването на писменостите до революционното откритие на Йоханес Гутенберг - системата за тиражиран книгопечат. В началото на 15 век той създава своята стройна система от релефни букви, мастило на маслена основа и печатарска преса, наречена Гутенбергова преса в негова чест. Джими ще демонстрира чрез реплика на оригиналната книгопечатна преса на Йохан Гутенберг процеса на книгопечатане по метода на високия печат.

 

На 14 юли от 10.30 часа в беседката в парка зад библиотеката е началото на ателието за изработване на книги-уникати (антични книги) с техника декупаж с ръководител Тотка Златева.

 

Ателие за изработване на илюстрации към книги и художествени предмети от хартия с техниките декупаж, оригами и квилинг ще се проведе на 21 юли в беседката в парка зад библиотеката от 10.30 часа. Готовите изделия ще са част от изложба, която ще бъде показана при завършване на проекта на библиотеката.

 

На 27 юли в парка край библиотеката ще се проведе литературно четене на открито - творби за деца и възрастни от млади, но вече популярни български автори.

 

А през август всички, които се интересуват ще могат да присъстват на ателието „Да дадем втори живот на старите книги”, в което от отчислени книги ще бъдат изработени скулптурни произведения на изкуството.

Вълшебно лято

Подарък за габровските деца прави Библиотеката на 1 юни

В деня на детето, 1 юни, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” в Габрово предлага безплатна регистрация за библиотечни услуги за деца и ученици на възраст до 14 години.

 

От възможността да се регистрират могат да се възползват всички желаещи деца и тийнейджъри, които нямат читателски карти за библиотеката, както и онези млади читатели, чиято регистрация е изтекла преди 1 юни 2021 година.

 

Издаването на читателските карти се извършва на гише „Регистрация и информация“ в централната сграда на библиотеката, както и в Детски отдел, който се намира в сградата на Народно читалище „Априлов – Палаузов” в рамките на работното време на библиотеката – от 9.00 до 18.30 ч.

 

Децата и юношите от 6 до 14 г. се записват с ученическа карта и/или лична карта на родител/настойник и попълнена декларация съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент от 27 април 2016 г. и Закона за защита на личните данни.

 

Децата до 6 години ползват библиотечните документи или услуги с посредничеството на родител или настойник.

 

menue  Начална страница 

  РБ Габрово, 2013  Към пълната версия