РАБОТНО ВРЕМЕ

РАБОТНО ВРЕМЕ

НА БИБЛИОТЕКАТА ДО 30.04.2021 г.

 

 

от 9.00 до 17.30 ч.

 

ПОЧИВНИ ДНИ - събота и неделя 

 

 

29.04.2021 г. - САНИТАРЕН ДЕН

МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО

МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО 2021

 

 „Четенето ще спаси света, защото...

е последното убежище от същия този свят!”

(Димитър Стоянович)

 

 

160 ГОДИНИ ГАБРОВСКА БИБЛИОТЕКА

 

 От 2 до 23 април 2021 година, за шестнадесети пореден път, в условия на световна пандемия от корона вирус, дистанция и социална изолация Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” – Габрово заедно с четящите хора от региона по традиция ще отбележи отново националния Маратон на четенето. Маратонът на четенето е инициатива на ББИА (Българската библиотечно - информационна асоциация) и българските публични библиотеки в партньорство с общини, културни и образователни институти, доброволци и граждани.

 

И през 2021 година Маратонът на четенето ще се осъществи чрез средствата и възможностите на глобалната мрежа – изцяло онлайн в съответствие с наложените извънредни мерки във връзка с пандемията от COVID 19 в България, Европа и  света.

 

Националният Маратон на четенето започва със Седмицата на детската книга от 2 до 7 април 2021 година. „Походът на книгите” е под знака на вечната идея за любовта към четенето, любовта към знанието и личното усъвършенстване. Инициативата „Маратон на четенето“ е в рамките на тези априлски дни, тъй като те имат специална роля в културната история на света. Втори април е Международният ден на детската книга и се отбелязва в много страни по света, а 23 април е международният ден на книгата и авторското право. Денят 23 април, с който Маратонът на четенето завършва, е избран като израз на символична почит към двама от най-големите колоси на световната литература – на 23 април в една и съща година (1616 г.) и в един и същи ден са починали Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес.

На 15 ноември 1995 година, на 28-та сесия на ЮНЕСКО, 23 април е провъзгласен за Световен ден на книгата и авторското право. С отбелязването на този ден човечеството отдава почит на просвещението и културните традиции, на книгите като най-важното средство за съхранение и разпространение на знанието. Трудно е да усетим огромното значение на книгите, станали неотделима част от нашия живот – традиционен и виртуален – те ни дават отговори на много въпроси, помагат ни да намерим своите житейски ориентири, дават ни уникалната възможност да се докоснем до света на други хора, осигуряват ни надникване в непознати, прекрасни светове.

 

В дните от 2 до 23 април каним всички наши приятели и съмишленици да предложат своето участие в читателския онлайн маратон чрез различни лични инициативи, осъществени с електронни и дигитални средства – онлайн-четене на текстове от любими книги, селфи с любима книга, видео-разговор между приятели за любима книга и други Ваши идеи, свързани с книгата и четенето!

 

Екипът на РБ „Априлов - Палаузов” поздравява своите читатели с предстоящите празнични дни на книгата и четенето!

 

От 1 до 29 април 2021 г. обявяваме регионален ученически конкурс за есе, посветен на 160-годишнината на габровската библиотека (26 октомври 1861 г.)  под мотото „Няма по-верен приятел от книгата“ (Ърнест Хемингуей) – konkurs_160@abv.bg

 

 

„Седмица на поезията 2021“ в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“

„Седмица на поезията 2021“

в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“

 

 

21 март е обявен за Световен ден на поезията през 1999 година от ЮНЕСКО.

 

Празничният ден поставя акцент върху обществената ценност на поетичното изкуство като носител на култура, езикова красота, свобода на словото и необикновен заряд за творчество, който издига човешкия дух над всекидневната прозаичност и винаги е белег за високи човешки идеали.

 

Екипът на Габровската регионална библиотека отбелязва за пореден път 21 март - световния ден на поезията с обявяването на Седмица на поезията 2021 в дните от 22 до 29 март. Тя ще премине под мотото: „Поезията е всичко, което си заслужава да се запомни от живота” (Уилям Хазлит) и ще бъде посветена на творчеството на три габровски поетеси – Жанет Михова, Елена Христова и Петя Цонева.

 

Свои стихове ще четат онлайн Елена Христова и Петя Цонева.

 

Елена Христова и Петя Цонева са носители на Априловска награда за литература – Елена Христова е двукратен носител – за поетичната си книга „Мида в чекмедже“ – 2016 г. и за книгата „Лекарство срещу рак“ - 2018 година, а Петя Цонева - за стихосбирката „С крило на земята“ през 2011 година.

 

В дните на седмицата поетични творби и онлайн четения ще бъдат споделяни чрез сайта www.libgabrovo.com, страницата Регионална бибилотека „Априлов – Палаузов” във Фейсбук и You Tube-канала на библиотеката.

 

Екипът на Габровската регионална библиотека кани габровски творци, читатели и граждани да се включат в поетичната седмица, изпращайки видео или аудио материали със стихове.

 

Скъпи приятели, споделете с нас силата и красотата на поетичното слово в дните на седмицата на поезията, насладете се на онова, „което си заслужава да се запомни“ в трудните дни на пандемия и несигурност за Габрово и света!

Мeмориална седмица в памет на Снежана Янева

Снежана Янева (1952 - 2019)

 

На 8 март, Международния ден на жената е родена Снежана Янева, дългогодишен вдъхновен и всеотдаен ръководител на Българската библиотечна асоциация, на Фондация „Глобални библиотеки България“ и уважаван директор на Информационния център при Посолството на САЩ в София.

 

Отбелязваме годишнината от рождението на една забележителна жена, на една българка с международен авторитет. която с ерудицията, родолюбието и инициативността си 30 години безвъзмездно работеше за модернизирането и демократизирането на библиотеките у нас. За повече информация посетете Мемориалната страница „Снежана Янева“ www.snejana-ianeva.org.

 

 

РБ „Априлов – Палаузов” получи интересно дарение

РБ „Априлов – Палаузов” получи интересно дарение

от Институт „Отворено общество” – София

 

Ново двутомно издание на български език на книгата на Карл Попър „Отвореното общество и неговите врагове“ получи габровската библиотека. Дарението е по повод две годишнини – 75 години от първото издание на книгата на Попър през 1945 г. и 30 години от учредяването на фондация „Отворено общество“ - София в България през 1990 г.  

 

„Отвореното общество и неговите врагове“ е смятана за една от най-важните книги на XX век. Написана по време на Втората световна война, тази книга на философа Карл Попър критикува корените на тоталитарното мислене и представлява защита на либералната демокрация, хуманизма и ценностите на отвореното общество.

 

Книгата „Отвореното общество и неговите врагове“ за първи път е публикувана в България през 1993 година от фондация „Отворено общество“ – София и издателство „Златорогъ“. През 2020 г. издателство „Сиела“ публикува второ издание на книгата на български език. Изданието е в два тома с твърди корици, съответно с подзаглавия “Магията на Платон“ и „Апогея на пророчеството: Хегел, Маркс и последиците“ .

 

 

След необходимата библиотечна обработка двутомникът ще бъде на разположение на читателите.

 

menue  Начална страница 

  РБ Габрово, 2013  Към пълната версия