1770 нови книги в Регионална библиотека ''Априлов-Палаузов''

1770 нови книги в Регионална библиотека ''Априлов-Палаузов''

 

През месеците ноември и декември фондовете и колекциите на регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – Габрово се обогатиха с 1450 заглавия в 1770 тома българска и чужда художествена, детска и специализирана литература от всички области на знанието.

 

Книгите и другите нетрадиционни източници на информация са закупени по спечелен от библиотеката проект на стойност 22000 лв. В средата на годината Министерство на културата обяви конкурсна сесия по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” 2019 г. за финансова подкрепа на библиотеките при обновяване на фондовете им с книги и други информационни източници. Заглавията, с които екипът кандидатства, бяха съобразени с търсенията и потребностите на читателската аудитория.

 

В проекта приоритетно намериха място издания на български автори – 43 %. Общо 258 регистрирани по българското законодателство издателства намериха място в проектното предложение.

 

Книжните заглавия, които постъпиха в библиотеката обхващат областите наука, философия, психология, право, педагогика, икономика, компютърни науки, изкуство, архитектура, литературознание, история, художествена литература за деца и за възрастни от български и чужди автори.

 

Придобити са ценни справочни издания, речници, карти, учебници от различни висши учебни заведения – НБУ, ВТУ, БАН, СУ, както и учебни помагала и ръководства от различните отрасли на знанието. Закупени са не само книги, а и DVD, пътеводители, албуми, картографски и нотни издания.

 

Набавени са в повече екземпляри произведенията от списъците за задължителна литература за учениците от 1 до 12 клас. Заглавията, които предлага библиотеката са съобразени с потребностите и изискванията на читателите.

Всеки последен четвъртък на месеца – санитарен ден

 

Уважаеми читатели,

по решение на ръководството всеки последен четвъртък на месеца – санитарен ден, в който библиотеката няма да работи с читатели.

С ВИСОКО ОТЛИЧИЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА БЕШЕ УДОСТОЕНА Г-ЖА САВИНА ЦОНЕВА

С ВИСОКО ОТЛИЧИЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА БЕШЕ УДОСТОЕНА Г-ЖА САВИНА ЦОНЕВА, ДИРЕКТОР НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „АПРИЛОВ – ПАЛАУЗОВ“ - ГАБРОВО

 

На официална церемония, проведена на 28 май 2019 г. в Националната галерия „Квадрат 500“ в София, директорът на Регионална библиотека „Априлов - Палаузов” г-жа Савина Цонева получи изключително признание от Министерството на културата за дейността си като ръководител на културната институция, както и за личните си постижения.

 

Тя беше удостоена с почетен знак „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики - златен и грамота за принос в развитието и популяризирането на българската култура и по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост. Годишните награди за Министерство на културата бяха връчени от министър Боил Банов. На официалната церемония присъстваха началникът на кабинета на министъра на културата г-жа Ваня Бедрова, зам.-министрите на културата Амелия Гешева и Румен Димитров, доц.Венцислав Велев, директори на дирекции в МК.

 

Г-жа Савина Цонева благодари за отличието и каза, че е щастлива да види Габровската библиотека сред първите в страната - съвременен модерен информационен център, предлагащ на своите потребители достъп до достиженията на световната литература и култура, електронна информация, възможности за самообразование и социални контакти, място за срещи с книгата и духовно общуване.

 

С почетен знак „Златен век” – Печат на Цар Симеон Велики и грамота бяха наградени също Красимира Чолакова, директор на Регионален исторически музей - Габрово , Димитър Бечев, директор на Регионална библиотека "Георги Раковски" – Ямбол, Даниела Недялкова, директор на Регионална библиотека „Партений Павлович” и Йовка Петкова – главен библиотекар на Библиотека при читалище "Диньо П. Сивков" – Нова Загора. С Грамота за принос е наградена и Надежда Станева – секретар на НЧ „Д. Славов 1900“ с. Ганчовец, общ. Дряново.

 

 

menue  Начална страница 

  РБ Габрово, 2013  Към пълната версия