Конкурс за есе - резултати

ПОБЕДИТЕЛИ В КОНКУРСА

„НЯМА ПО-ВЕРЕН ПРИЯТЕЛ ОТ КНИГАТА” (ЪРНЕСТ ХЕМИНГУЕЙ),

ПОСВЕТЕН И НА 160-ГОДИШНИНАТА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ГАБРОВСКАТА БИБЛИОТЕКА


Професионалният празник на библиотекарите в България – 11 май РБ „Априлов-Палаузов отбелязва с обявяването на резултатите от литературен конкурс за есе на тема „Няма по-верен приятел от книгата” (Ърнест Хемингуей), посветен и на 160-годишнината от създаването на габровската библиотека - знакова годишнина за библиотечния екип, надслов, под който ще премине цялата 2021 година.


Конкурсът бе проведен сред деца и младежи на възраст 10 – 19 години (5 – 12 клас) в две възрастови категории. От постъпилите 33 есета комисия излъчи следните победители в двете групи:


От 10 до 14 години (5 – 7 клас)
I-во място – Пламена Христова Коларова – гр. Габрово
II-ро място – Даяна Адриан Аврамова  гр. Габрово
III-то място – Андреана Манолова Манолова – гр. Габрово


От 15 до 19 години (8 – 12 клас)
I–во място – Павлина Асенова Бояджиева – гр. Габрово
II-ро място – Мая Росенова Минчева – гр. Габрово
III-то място – Тонислав Георгиев Глушков – гр. Габрово

 

Поощрителни награди се присъждат на Ниляй Нургин Шериф, Симона Людмилова Василева и Мартин Валентинов Иванов.

Ръководството и екипът на Габровската регионална библиотека благодарят на учениците, взели ангажирано и вдъхновено участие в този конкурс!

Благодарим за Вашата обич към словото, към книгата и четенето, пожелаваме на всички здраве и успех в придобиването и споделянето на знания и умения през целия живот!

Наградите ще бъдат връчени в навечерието на 24 май на специална церемония, за която победителите ще бъдат уведомени лично.

Есетата ще бъдат публикувани на www.libgabrovo.com

Мeмориална седмица в памет на Снежана Янева

Снежана Янева (1952 - 2019)

 

На 8 март, Международния ден на жената е родена Снежана Янева, дългогодишен вдъхновен и всеотдаен ръководител на Българската библиотечна асоциация, на Фондация „Глобални библиотеки България“ и уважаван директор на Информационния център при Посолството на САЩ в София.

 

Отбелязваме годишнината от рождението на една забележителна жена, на една българка с международен авторитет. която с ерудицията, родолюбието и инициативността си 30 години безвъзмездно работеше за модернизирането и демократизирането на библиотеките у нас. За повече информация посетете Мемориалната страница „Снежана Янева“ www.snejana-ianeva.org.

 

 

РБ „Априлов – Палаузов” получи интересно дарение

РБ „Априлов – Палаузов” получи интересно дарение

от Институт „Отворено общество” – София

 

Ново двутомно издание на български език на книгата на Карл Попър „Отвореното общество и неговите врагове“ получи габровската библиотека. Дарението е по повод две годишнини – 75 години от първото издание на книгата на Попър през 1945 г. и 30 години от учредяването на фондация „Отворено общество“ - София в България през 1990 г.  

 

„Отвореното общество и неговите врагове“ е смятана за една от най-важните книги на XX век. Написана по време на Втората световна война, тази книга на философа Карл Попър критикува корените на тоталитарното мислене и представлява защита на либералната демокрация, хуманизма и ценностите на отвореното общество.

 

Книгата „Отвореното общество и неговите врагове“ за първи път е публикувана в България през 1993 година от фондация „Отворено общество“ – София и издателство „Златорогъ“. През 2020 г. издателство „Сиела“ публикува второ издание на книгата на български език. Изданието е в два тома с твърди корици, съответно с подзаглавия “Магията на Платон“ и „Апогея на пророчеството: Хегел, Маркс и последиците“ .

 

 

След необходимата библиотечна обработка двутомникът ще бъде на разположение на читателите.

 

ЧИТАТЕЛ НА ГОДИНАТА В РБ ''АПРИЛОВ –ПАЛАУЗОВ''

ЧИТАТЕЛ НА ГОДИНАТА В РБ „АПРИЛОВ –ПАЛАУЗОВ”

 

Отличията „Читател на годината” в една от най-старите български библиотеки се връчват традиционно в началото на новата година и имат за цел насърчаване на четенето сред всички възрасти и подпомагане процеса на изграждане на читателски навици. Определят се на база на безпристрастна актуална статистика чрез автоматизираната система за заемане на литература за дома в библиотеката.

 

Въпреки пандемията от COVID-19 и временното затваряне за потребители, за пети път екипът на Габровската библиотека отличава своите най-верни читатели. Първото място с най-много заети книги е за Иван Димитров с 289 заглавия, следват го Пламен Илчев със 196 и Павлина Илиева със 162 книги.

 

   

 

Тринадесетгодишният Йордан Коларов от ОУ „Ран Босилек” е на първо място сред читателите до 14 години със 147 заети книги, на второто място е Преслава Цонева, 13 г. от СУ "Райчо Каролев" със 115 и на трето - десетгодишният Никола Великов от ОУ ”Св.св. Кирил и Методий” със 105 книги.

 

   

 

 

Читателите на годината получиха грамота, безплатна карта за една година и книги. Наградите бяха връчени при пълно спазване на противоепидемичните мерки.

 

Екипът на РБ „Априлов-Палаузов” поздравява своите най-активни и верни читатели, желае им много здраве през 2021 година и им благодари за това, че споделят любовта към четенето.

 

Надяваме се през следващата година броят на четящите хора да продължава да расте!

 

Възпоменателен кът за Снежана Янева в РБ "Априлов-Палаузов" – Габрово

 

Възпоменателен кът за Снежана Янева в РБ "Априлов-Палаузов" – Габрово

 

menue  Начална страница 

  РБ Габрово, 2013  Към пълната версия